År 2019

Full fokus på Cmílla

Vintern är kall (-15) och snön är djup. Men det hindrar oss inte från aktivitet! Vi joggar, även om det är mörkt, men då lyser pannlampan upp i skogens skoterspår. Lilla fröken Cmílla (Blackneck’s C’Milla) har dock mer energi över och då introduceras hon även för löpbandet och det fungerar finfint. En mörk kväll går lilla fröken till och med genom isen, och dit ut räcker ingen pannlampa! Men med lite uppmuntrande rop och guidning kunde hon komma upp och vi åkte i ilfart hem till värmen igen! Det visar sig att detta lilla yrväder ska falla i plurret vid fler tillfällen…

20190128_112521(1)
Bildbidrag till tidningen Belgaren nr.3 2019 s.36 Foto: Rebecka V. Antonsson

Lilltösen fortsätter att göra sig hemmastadd hos oss och formas och utvecklas som individ. Fokus ligger på vardagslydnad och introduktion till lydnaden. Inomhus testar vi på lite Nose Work och skriver en artikel till tidningen Belgaren, (Nr.1 2019 s.8-9).

Till våren går Rebecka med i styrelsen som ledamot i Strömsunds Brukshundsklubb.

Den 6 maj kommer resultatet av Cmílla’s armbågs- och höftledsröntgen och visar sig vara fritt och den 19 maj gör Cmílla sitt MH, får Känd Mental Status med 1:a på skott i Hörnefors.

Ett oväntat beslut, planer och tävling!

Sommaren löper på med semester ända upp till Finska gränsen och matte jobbar vidare

cmilla i gröngräset
Cmílla

med fostran och träning av Cmílla, hon är en otroligt snabb och lättlärd hund, men till sist inser vi att hon mycket hellre vill vara med husse Tommy. Då kommer vi till beslutet att husse och matte byter hundar med varandra! Då Codac är tävlingsklar har matte inget annat val än att gå ut på tävlingsplanen. Vi tränar i två veckor på lydnaden och sedan gör vi slag i saken. Den 12 juli går Codac och matte äntligen ut i debut tillsammans i lydnadens klass 1. Därefter fortsätter vi att skrapa ihop högre poäng på varje kommande tävling, och när vi klarat av tre tillfällen tycker matte att det känns bra med en paus.

Under tiden föds idén någonstans i mattes skalle att det är dags för att göra slag i saken med att låta Codac föra sina gener vidare. Matte studerar stamtavlor, kollar MH:n, kullstatistik och gör provparningar. Efter en tid får matte napp på en underbar tik och valpplanerna börjar få mer form.

I augusti anordnar Strömsunds Brukshundsklubb ett Klubbmästerskap och matte tävlar med både Cmílla och Codac. Vi deltar vid två av tre tillfällen. Codac får en 5:e resp. en 3:e placering och Cmílla en 7:e resp. en 5:e placering.

Nu startar även The Cross-Man Series (#the_CrossMan_series) igen men nya hjältar, Codac som Raeven och Cmílla som Beauty.

Nordic Dog Show, valpplaner och belgarframgång!

Så får Codac äntligen den 8 september sitt Good i Öppenklass med en mycket fin kritik! Matte fick jobba hårt med att springa flera varv i ringen tills dess att hon inte längre hindrade Codac från att trava i stället för att ha honom i passgång. Jag fick till och med ”välvisad” i kritiken, det var den första tror jag! Man ska inte ge sig!

20190711_114301Codac och matte övar på spår och är anmälda till olika tävlingar men tävlingslustan får stå tillbaka då energin inte riktigt infinner sig.  Men ett mål har vi och det är att klara av Uthållighetsprovet som matte har fått för sig att hon vill testa på, vi cyklar och är i fin form båda två och klarar provet galant med energi till övers. Vi skickar in resultatet som Belgarframgång! till tidningen Belgaren (nr.3 2019 s.30).

Matte anmäler sig till distanskursen för hunduppfödning inom SKK och vi går med i uppfödarklubbarna för FourFriends, Pondus och Nutrolin.

Den 15 oktober lägger vi ut på hemsidan att valpplanerna börjar ta form.

Kullsyskonens framsteg!

Codac’s kullsyster Enyo (SPH II, SPH III Blackneck’s B’Xanta) med förare Jörgen Nordin deltar i Rasmästerskapet för Belgiska vallhundar i spår och når en imponerande 2:a placering! Codac’s kullbror Malle PUH (BH AD RL2 IGBH3 IGP3 Blackneck’s B’Xerox) med förare Berit Smaaland, Norge, erhåller ytterligare en titel (IGP3) till sin meritlista.

Svenskskydd

Den 21 oktober genomför matte Rebecka den Teoretiska Skyddslicensutbildningen då Codac är startklar i klassen. Allt är nytt för matte men planen är att komma ut på tävling. Som ett steg i den riktningen är matte med om sin första skyddsträning på LuVi hundhall i Östersund och lilla Cmí provar sina första skyddspass med husse.

I början av november fortsätter husse och Cmílla på skyddskurs och hon utvecklas mycket fint! En riktig liten talang!

6 nov

Rebecka blir även kontaktperson för Jämtland Härjedalens lokalområde i Rasklubben för Belgiska Vallhundar som varit vakant under en tid och hon startar upp en grupp för medlemmar och belgarägare på Facebook som heter: AfBV_MNO – Mellan Norrlands område.

Cobra

I slutet av november är det påskrivet och klart att Cobra (Decorus Macto Bellum) ska inlånas som avelstik till kenneln. En trevlig och social tik som kompletterar vår hane Codac (Blackneck’s B’Xanto) i mentalitet och egenskaper samt det exteriöra. Vi ser mycket fram emot detta och väntar i skrivande stund på att Cobra ska gå in i höglöp.

Vintern fortsätter med halka orsakat av vartannat regn och töande snö, men trots det så har vi i Jämtland nästintill en halvmeter snö kvarliggande tillslut. Vi byter från husbil till vinterbonad husvagn, skaffar turskidor och låter hundarna dra kickspark.

Codac-Scopics-valp
Bildbidrag till Belgaren nr.3 2019 s.36.